неділю, 26 березня 2017 р.

27 березня - 90 років від дня народження Мстислава Ростроповича

        Мстисла́в Леопо́льдович Ростропо́вич (нар. 27 березня 1927, Баку — пом. 27 квітня 2007, Москва) — видатний російський віолончеліст, диригент, Народний артист СРСР (1966), лауреат Сталінської (1951) і Ленінської (1964) премій СРСР, Державної премії РФ (1992). Відомий не тільки як музикант, але і як суспільний діяч.
         Ростропович почав займатися музикою в ранньому дитинстві з батьками — його батько, Леопольд Вітольдович Ростропович, був відомим віолончелістом, а мати — піаністкою. В 16 років він поступив до московської консерваторії, де вивчав композицію у Сергія Прокоф'єва і Дмитра Шостаковича. В 1945 році він завоював популярність як віолончеліст, вигравши золоту медаль на першому в СРСР конкурсі молодих музикантів. Завдяки міжнародним контрактам і турам Ростропович став відомим на Заході. З 1974 року він став одним із провідних диригентів Заходу.Протягом 17 сезонів був незмінним диригентом і художнім керівником Національного симфонічного оркестру в Вашингтоні, який під його керівництвом увійшов до числа найкращих оркестрів США. Крім того, Ростропович диригував оркестрами Берлінської філармонії, Бостонського Симфонічного Оркестру, Лондонського Симфонічного Оркестру і Лондонської Філармонії. Його останніми записами були Концерт Шнітке для віолончелі з оркестром № 2 і «Повернення в Росію» — унікальний документальний фільм про поїздку Ростроповича в Москву з Національним Симфонічним Оркестром в 1990 році. Ростропович важко хворів: у лютому і в квітні 2007 йому зробили дві операції у зв'язку із злоякісною пухлиною печінки. Помер музикант в клініці в Москві 27 квітня 2007 року. Прощання з Ростроповичем відбулося 28 квітня в Великому залі Московської консерваторії. Похований Ростропович на Новодівочому цвинтарі в Москві.
                 Репертуар Ростроповича був надзвичайно широким. Він став першим виконавцем 117 творів для віолончелі, здійснив 70 оркестрових прем'єр. Як камерний музикант виступав в ансамблі з Святославом Ріхтером, у тріо з Емілем Гілельсом і Леонідом Коганом, окрім того акомпанував на фортепіано своїй дружині — співачці Галині Вишневській. За його власним визнанням, на формування його особистості величезний вплив мали три композитори — Сергій Прокоф'єв, Дмитро Шостакович та Бенджамін Бріттен. Близько 60 композиторів присвятили свої твори Ростроповичу, зокрема, крім вказаних вище, Арам Хачатурян, Оґюст Беріо, Альфред Шнітке, Леонард Бернстайн, Вітольд Лютославський, Кшиштоф Пендерецький, А. Дютийе, Б. Чайковський.

Петро Ілліч Чайковський. Andante Cantabile для віолончелі та струнних (виконує Мстислав Ростропович).

Немає коментарів:

Дописати коментар