суботу, 21 січня 2017 р.

УРОК 19
Тема. Ноктюрн.
Мета. Розширити уявлення учнів про втілення у музиці ліричних образів. Визначити особливості ноктюрну як жанру камерно-інструментальної музики. Розвивати творчі здібності учнів, здібності до активної музично-творчої діяльності. Вихову­вати інтерес до музичних творів ліричного характеру.
Музичний матеріал: В.Дроботенко «Колискова майбуття» (розучування);
Ф.Шопен Ноктюрн № 2 (слухання); Е.Гріг Ноктюрн № 4 (слухання).
Обладнання: музичні інструменти (баян), магнітофон (музичний центр,DVD), підручник «Музичне мистецтво» 6 кл. (Л.Масол, Л.Аристова).
ХІД УРОКУ
1. Організаційний етап уроку.
Вхід учнів до класу (кабінету) під звучання «Елегії» М.Лисенка.
2. Актуалізація опорних знань учнів.
  З якими музичними враженнями ви прийшли на урок?
  Чи знайома вам музика, яка зустріла вас, коли ви заходили до класу (кабінету)?
Звучить фрагмент «Елегії».
  Який характер музики?
  Які почуття вона викликає?      
3. Мотивація навчальної діяльності учнів.
Сьогодні ми продовжимо розмову про вплив музики на людину та познайомимося з ще одним жанром камерно-інструментальної музики ліричного характеру - ноктюрном. Бажаючи передати образи, які навіює ніч, композитори створюють ноктюрни — спокійні мелодійні п'єси задумливого характеру. У давнину музику цього жанру писали для ансамблю духових і струнних інструментів, виконували просто неба ввечері або вранці. Згодом ноктюрни як жанр камерної музики почали включати в програми концертів.
Звернімося до словничка
Ноктюрн—жанр камерно-інструментальної музики; невеликий ліричний твір мрійливого настрою.
Ноктюрн став одним із тих жанрів, які дають можливість відобразити найтонші переживання людини, показати її внутрішній світ. Із французької «ноктюрн» означає «нічний». Саме о цій порі все навколо стихає, з’являється можливість усамітнитись і помріяти. Тому тон висловлювання, що притаманний ноктюрнам, щирий, душевний. Зазвичай ноктюрни пишуться для фортепіано, однак трапляються подібні твори і для інших інструментів, а також для ансамблів і оркестрів.
Цей музичний жанр досяг свого розквіту у творчості відомого польського композитора Фрідеріка Шопена, який написав      21       ноктюрн. Ноктюрни Шопена різноманітні за характером: світлі, мрійливі, скорботні, героїко-патетичні, мужньо-стримані. Дуже часто в ноктюрнах цього композитора поряд із споглядальними мотивами можна відчути вираження гострого внутрішнього незадоволення, драматизму. Шопен перший зумів надати творам цього жанру особливої художньої досконалості. Його ноктюрни вражають глибиною змісту і різноманітністю настроїв. Вони написані в тричастинній формі або у формі рондо та містять темпові контрасти (повільно — жвавіше — повільно).
  1. Слухання Ноктюрну № 2 Ф.Шопена.
-       Який загальний характер твору?
-       Які почуття передає музика?
-       Як розвивається мелодія ноктюрна?
-       Яке значення акомпанементу?
-       Визначте форму п'єси.
-       Пригадайте твори Ф.Шопена, які ви слухали на уроках музичного мистецтва. Чим приваблює його музика?
4.  Розповідь учителя.
Ноктюрни Едварда Гріга, на відміну від творів цього жанру Шопена, овіяні спокоєм нічної природи — вони пасторальні. Тиша ніби оживає в них: таємничі самотні звуки ледь почулися й одразу стихли. Можливо, самі зірки співають нічні серенади чи шепочуться між собою... Звукові фарби безупинно змінюються, неясні відблиски й обережні шерехи з'являються в химерному світлі. Чуються шелест листя, щебет птахів, які прокинулися і сплеск води. І знову звучить тиша... З її зачарованого мерехтіння народжується мелодія, яка, розвиваючись, віддзеркалює магію ночі. Цю музику, прекрасну пісню нічної природи, Е. Гріг зумів почути, відобразити в звуках і подарувати людям.
5.    Слухання Ноктюрну №4 Е.Гріга.
 - Які настрої навіює музика ноктюрна?
 - Як темброві фарби збагачують музичну палітру п'єси?
 - Визначте форму п'єси.
7. Розучування пісні В.Дроботенка «Колискова майбуття».

8. Підсумок уроку.
Яка музика звучала на сьогоднішньому уроці?
Які почуття вона викликала?
  Який музичний твір сподобався вам найбільше, зачепив ва­шу душу?
У чому виявляються особливості музичного жанру ноктюрн?

  Поміркуйте, чому, на вашу думку, художники інколи називають свої картини ноктюрнами.

Немає коментарів:

Дописати коментар