суботу, 14 січня 2017 р.

                  УРОК 18
Тема. Джаз.
Мета. Визначити особливості джазової музики на прикладі «Рапсодії в блюзових тонах» Джорджа Гершвіна. Закріпити значення понять «симфоджаз», «свінг», «спірічуелс», «блюз», «синкопа». Розвивати вміння інтерпретувати музичні твори, навички образного виконання пісні, творчі здібності учнів. Виховувати почуття мужності, відданості, краси, оптимізму, любові до рідної землі, а також інтерес до знань.
Музичний матеріал: Дж. Гершвін «Рапсодія в блюзових тонах» (слухання);
О. Злотник «Музика рідного дому» (розучування).
Тип уроку: урок поглиблення теми.
Обладнання: музичні інструменти (баян), магнітофон (музичний центр,DVD), підручник «Музичне мистецтво» 7 кл. (Л.Масол, Л.Аристова).

ХІД УРОКУ
1. Організаційний етап уроку.
Вхід учнів до класу (кабінету) під звучання джазової композиції на вибір вчителя.
Музичне вітання.

2. Актуалізація музичних вражень, опорних знань учнів.
- Які ваші думки щодо музики, що звучала, коли ви заходи­ли до класу?
- Що ви знаєте про джазову музику історію її розвитку?

3. Мотивація навчальної діяльності учнів.
Менш ніж за сто років джаз перетворився па популярну, самобутню і повну енергії музику. Його створювали в основному афроамернканські музиканти. Їхня обдарованість відзначилася в дивному розмаїтті, у свободі, і разом з тим, чіткості ритмів з характерним для доказу зсувом акцептів із сильної долі на слабку (синкопами). У джазовій музиці стрімко розвивалося декілька стилів.
У джаз-оркестрі немає фіксованого складу інструментів. Ве­ликого значення, звісно, в ньому має група мідних інструментів: труба, тромбон, саксофон. Досить різноманітна група й ударних інструментів: ритм-секшн (ця особливість перейшла в джаз від його «предків» — народних негритянських оркестрів). Іноді на кількох ударних інструментах грає один виконавець-віртуоз. У джазі обов’язково звучить фортепіано, що також виконує роль ритмічного інструмента.
Одного разу Пол Вайтмен, американський «король джазу», запропонував своєму другу—Джорджу Гершвіну, написати симфонічний твір у джазовому стилі. Проте відомий композитор відмовився. Здивуванню Гершвіна не було меж, коли він дізнався, що за місяць відбудеться концерт оркестру Пола Вайтмена за новим твором Гершвіна...
Якось композитор роздратовано звернувся до друзів: «Вони думають, що Гершвін може написати шедевр на замовлення!». «А хіба не може?» — усміхнено поцікавився приятель. «Звісно, може, — зітхнув Гершвін. — Тільки до сьогодні я не підозрював про це...». Так, менше ніж за місяць з'явилася відома «Рапсодія у блюзових тонах».
-       Пригадайте, що таке рапсодія.
-       Які її характерні особливості?
Американський композитор Джордж Гершвін вважав, що його «Рапсодія у блюзових тонах», або «Рапсодія у стилі блюз», хоч і написана у джазовому стилі, однак с серйозною музикою. Головна ознака цього твору - імпровізаційність, яку він запозичив у джазових музикантів, поєднується з принципами розвитку європейського класичного симфонізму. Цей стиль в музиці отримав назву симфоджаз. 
Звернімося до словничка.
Симфоджаз — стильовий різновид джазу; поєднання жанрів легкої та симфонічної музики.

Рапсодія складається з чотирьох тем, кожна з яких представляє собою оригінальну варіацію пісенних, танцювальних, блюзових та ліричних мелодій. У рапсодії вільно чергуються контрастні епізоди.
Така назва рапсодії з’явилася не випадково. Гершвіна надих­нув живопис, представлений на одній із виставок Нью-Йорка. Зокрема, пейзажі Джеймса Вістлера, витримані переважно в синіх тонах.

4. Слухання «Рапсодії у блюзових тонах» Джорджа Гершвіна.
- Спробуйте визначити головні теми твору.
- Чи змінювались темп, динаміка, ритм?

5. Гра «Диригент».
Уявіть, що ви — диригенти.
Передайте пластичними рухами рук характер музики фраг­мента «Рапсодії».

6. Розучування пісні О. Злотника «Музика рідного дому».
7. Підсумок уроку.
- Яке враження справила на вас музика уроку?
- Чи погоджуєтеся ви з твердженням, що XX ст. в музиці це століття джазу? Аргументуйте свою думку.

чому полягає історичне значення «Рапсодії у блюзових тонах» Джорджа Гершвіна?

Немає коментарів:

Дописати коментар