суботу, 14 жовтня 2017 р.

урок 7
Тема. Карнавал – свято музики і танцю.
Мета. Визначити особливості карнавальної музики. Закріпити уявлення про карнавал як культурне явище. Розвивати вміння учнів мислити, інтерпретувати музичні твори й виразно їх виконувати. Виховувати вдумливе, позитив­не ставлення до музики, естетичний смак.
Музичний матеріал: Жан- Батист Арбан, «Карнавал у Венеції», Сержіо Абреу, «Бразильський карнавал» у вик. естрадного анс. «Сюрприз» (слухання), відео про карнавал в Ріо-де-Жанейро; пісні на вибір учнів та вчителя.
Тип уроку: комбінований урок.
Обладнання: музичні інструменти (баян), магнітофон (музичний центр,DVD), підручник «Музичне мистецтво» 7 кл. (Л.Масол, Л.Аристова).

ХІД УРОКУ
1. Організаційний етап уроку.
Вхід учнів до класу (кабінету).
Музичне вітання.
2. Актуалізація музичних вражень, досвіду учнів.
   З якою музикою, враженнями ви прийшли на сьогоднішній урок?
3. Мотивація навчальної діяльності учнів.
Щороку шанувальники карнавалів й маскарадів приїжджа­ють з найвіддаленіших куточків світу в італійське місто на воді — Венецію. Саме тут з’явилася вишукала традиція кар­навального святкування. Вистави венеціанського карнавалу від­буваються просто неба, на тлі унікальних декорацій - пам’яток архітектури, які пов’язані між собою численними каналами й містками.
На центральній площі Сан-Марко відбувається церемонія від­криття карнавалу, а потім розпочинається масове костюмоване гуляння. Протягом двох тижнів у Венеції проводять різноманіт­ні концерти, влаштовують неперевершені феєрверки, в театрах проходять вистави, а в середньовічних палацах — бали-маскаради. І звідусіль — з майданів і площ, з будинків міських жителів і величних споруд, та навіть із граційних гондол, що перевозять людей, — лунає жива музика!
Карнавал надихає художників на створення вишуканих кос­тюмів і загадкових масок, а композиторів — на написання чудо­вої музики. У різний час музиканти відображали свої святкові карнавальні емоції у звуках, тембрах і ритмах.
Атмосферу карнавального свя­та можна почути у фортепіанному «Карнавалі» Роберта Шумана, в увертюрах «Карнавал» Антоніна Дворжака, Гектора Берліоза, Олександра Глазунова. Італій­ський композитор і скрипаль Нікколо Паганіні написав варіації «Венеціанський карнавал» для скрипки і фортепіано, а фран­цузький композитор Жан-Батист Арбан — варіації «Карнавал у Венеції» для труби.
4. Слухання. Жан-Батист Арбан «Карнавал у Венеції».

5. Мотивація навчальної діяльності учнів.
Не менш яскравий і захоплюючий кар­навал відбувається щороку на іншому боці Земної кулі, в тропічній Бразилії, а саме в її столиці — Ріо-де-Жанейро. Особливістю бразильського карнавалу є форма його проведення. Глядачі розміщуються на трибунах уздовж самбадрому — спеціальної території, якою йдуть учасники карнавалу.
Парад шкіл самби — це неймовірно яскраве, блискуче й енергійне явище. Адже перед публікою по черзі рухаються фантастично оформлені платформи, на яких безупинно танцюють самбу запальні бразильські красуні. Щоб перемогти на конкурсі танцівники мають вразити журі, яке складається із 40 суддів, своєю хореографією, декораціями, костюмами, гримом. Тому кожна школа самби, зокрема й дитяча, вибирає тему, розробляє сценарій і упродовж року готує виступ.
Талант і фантазія сотень художників і праця тисяч бразильців перетворили Самбадром в казковий світ. Яких тільки образів тут можна побачити: дракони, слони й тигри, мешканці підводного царства, піратські кораблі, римські легіонери тощо.
6. Слухання. Сержіо Абреу «Бразильський карнавал».

7. Перегляд відео про карнавал в Ріо-де-Жанейро.

8. Виконання пісні А. Сердюка «Легенда про пісню».

9. Виконання української народної пісні «Чом ти не прийшов».
10. Виконання української народної пісні «Біля річки, біля броду».

11. Виконання пісні Н. Май «На нашій Україні».

12. Підсумок уроку.
- Який загальний настрій прослуханих творів?
- Хто їх виконує?

- Чим вони відрізняються?

1 коментар:

  1. позикова компанія, яка надає мені позику в розмірі 5 000 000,00 доларів США. Коли інші позичальники знехтували моєю пропозицією, але пан Бенджамін Лі надав мені позику на успіх. вони беруть участь безпосередньо у фінансуванні позики та в плані інвестицій. вони надають фінансові рішення компаніям та особам, які шукають доступу до фондів ринків капіталу, вони можуть допомогти вам фінансувати ваш проект або розширити свій бізнес .. Надіслати електронною поштою Контакт :::: Також 247officedept@gmail.com або Написати на номер WhatsApp на 1- (989 -394-3740)

    ВідповістиВидалити