четвер, 5 жовтня 2017 р.

УРОК 6
Тема. Естрадна пісня.
Мета. Визначити особливості естрадної пісні як жанру. З'ясувати зна­чення поняття «естрада». Формувати необхідні вокально-хорові навички та вміння  сприймати й інтерпретувати музичні твори поліфонічного складу. Виховувати інтерес до музики та творчості, а також любов до природи і краси.
Музичний матеріал: В.Івасюк «Червона рута» (слухання); Р.Паулс «Кашалотик» (слухання); Н.Май «Хвостики-метелики» (розучування).
Тип уроку: урок поглиблення теми.
Обладнання: музичні інструменти (баян), магнітофон (музичний центр,DVD), підручник «Музичне мистецтво» 6 кл. (Л.Масол, Л.Аристова).
ХІД УРОКУ
1. Організаційний етап уроку.
Вхід учнів до класу (кабінету).
Музичне вітання.
2. Актуалізація музичних вражень, опорних знань учнів.
  Які вокальні жанри ви вже знаєте?
  Яку музику, на вашу думку, називають популярною?
  Чи можна назвати так естрадну музику?
  Поміркуйте, що таке естрада.
3. Мотивація навчальної діяльності учнів.
Слово «естрада» з французької означає «поміст для виступу артистів; вид мистецтва». То ж про які мистецтва йдеться? Сьогодні естрада охоплює різні жанри музичного, танцювального й ораторського мистецтв. На естрадній сцені нині можна побачити концертно-видовищні виступи співаків, музикантів, танцівників, гумористів і сатириків тощо. Особливістю естрадних виступів є те, що вони недовготривалі, на відміну від театральних спектаклів чи концертів класичної музики, і передусім мають на меті розважити глядачів, подарувати їм гарний настрій і викликати позитивні емоції. Тому й не дивно, що цей вид сценічного мистецтва настільки популярний у всьому світі. До того ж естрадна пісня чи танець не потребують завчасної підготовки слухача або глядача — естрадний номер достатньо зрозумілий і легкий для сприйняття. Та й насолодитися виконанням твору можна не тільки в концертному залі, а й удома — подивитися його по телебаченню чи послухати по радіо.
Щороку в багатьох країнах світу відбуваються фестивалі й конкурси естрадної пісні та музики, під час яких можна почути народні й авторські пісні у виконанні як нових співаків, так і відомих артистів. У пісенних конкурсах беруть участь і дорослі, і діти, а журі визначає серед них найкращих. Іноді до цього долучаються глядачі, які шляхом телеголосування обирають співака, котрий полонив їхні серця.
4. Слухання. В.Івасюк «Червона рута».
5. Слухання. Р.Паулс «Кашалотик».
6. Розучування пісні Н.Май «Хвостики-метелики».
    Якими настроями і почуттями сповнена ця пісня?
    Якими музичними засобами композитор підкреслив літературний зміст?

7. Підсумок уроку.

 - Згадайте особливості усіх, вивчених на попередніх уроках, жанрів камерно-вокальної музики.

Немає коментарів:

Дописати коментар