суботу, 25 лютого 2017 р.

УРОК 24.ВИШУКАНА ФРАНЦІЯ
Мета. Поглибити знання учнів про емоційно-виразні можливості музики.  Розвивати слухацьку увагу, образно-асоціативне мислення учнів. Виховувати ціннісне ставлення до музики, а також емоційну чутливість та естетичний смак.
Музичний матеріал: К. Сен-Санс, сюїта «Карнавал тварин»; французька народна пісня «Пастух»; В. А. Моцарт, Варіації на тему французької народної пісні «Пастух»; І. Танчак «Вітерець» .
Обладнання: підручник «Музичне мистецтво» 4 кл. (Л. Аристова, В. Сергієнко), музичні інструменти; комп'ютер; фонохрестоматія.
Тип уроку: комбінований урок.

ХІД УРОКУ

1. Організаційний етап уроку.
Вхід учнів до класу (кабінету).
            Музичне вітання.

2. Актуалізація опорних знань, музичних вражень учнів.
 - Яка музика схвилювала вас упродовж тижня?
 - Про яку му­зику ви можете сьогодні розповісти?

3. Мотивація навчальної діяльності учнів.
            Музика чарівної країни Франції сягає фольклорних витоків кельтських і германських племен, які с жили в давні часи на її території. У Франції безліч старовинних замків, господарі яких грали на музичних інструментах, слухали мандрівних музикантів, співали. У давнину величні споруди наповнювалися звуками музики, коли в них відбувалися лицарські турніри, весілля, бенкети, бали. Нині більша частина цих споруд перетворилися на музеї. Перший бал, про який відомо з історії, відбувся саме у Франції в 14 столітті. Відтоді вони набувають иеймовірної популярності. Але не всі люди могли на нього потрапити: існували певні правила. Дуже часто для участі в балах готували спеціальні карнавальні костюми, надягали маски, і тоді бал перетворювався на бал-карнавал, або бал-маскарад. Сьогодні вишукані бали — рідкісне явище, а от карнавали набули неабиякої популярності і на батьківщині, і поза її межами. Один з найвідоміших у світі карнавалів проводиться на півдні Франції, у м. Ніцца. Відкриття карнавалу розпочинається з появи короля і вибору королеви. Особливістю цієї щорічної події є те, що король кожного разу інакший: це може бути король Гастрономії, король Спорту, король Сміху, король Танцю, король Цирку тощо. Найяскравішими миттєвостями карнавалу вважаються «квіткові баталії», за якими можна, спостерігати упродовж всього святкування: вулицями міста рухаються величезні барвисті кортежі, схожі на кошики квітів.
Французький композитор Каміль Сен-Санс був надзвичайно талановитим митцем і водночас великим жартівником! Він написав твір, який назвав «Карнавал тварин», що отримав велику популярність і часто виконується на концертах. Кожен із 14 номерів сюїти є своєрідним «портретом» якоїсь тварини. Музика різних частин «Карнавалу тварин» часто використовується в кіно- і мультфільмах, рекламі, театральних постановках.

4. Слухання уривків сюїти К. Сен-Санса «Карнавал тварин».






- Спробуйте визначити яка тварина зображена в кожному із прослуханих уривків.
- Пригадайте французьку народну пісню «Пастух», яку вивчали у 3 класі.
5. Виконання французької народної пісні «Пастух».
Французька народна пісня «Пастух» настільки свого часу сподобалася Вольфгангу Амадею Моцарту, що вій створив на її тему варіації.

6. Слухання Варіацій на тему французької народної пісні «Пастух» В.А.Моцарта.

- Як змінилася пісня?
- Як розвивається мелодія?

7. Розучування пісні І. Танчака «Вітерець».
8. Підсумок уроку.
 - Яка музика звучала на сьогоднішньому уроці?

       - Які почуття вона у вас викликала?

1 коментар: