неділю, 20 листопада 2016 р.

 УРОК 11
Тема. Цикли у вокально-хоровій музиці.
Мета. Визначити інтонаційно-образний зміст вокального циклу «Дитяча» М.Мусоргського та втілені в ньому почуття. Закріпити  значення терміна «цикл». Розвивати чуттєво-емоційне сприйняття учнів, образне мислення, вокально-хорові навички. Виховувати почуття любові до Батьківщини, кращі моральні якості особистості, інтерес до музики, творчості М.Мусоргського.        
Музичний матеріал: О.Жилінський «Веселкова» (розучування); М.Мусоргський «У кутку», «З нянею» з вокального циклу «Дитяча» (слухання).
Тип уроку: урок поглиблення теми.
Обладнання: музичні інструменти (баян), магнітофон (музичний центр,DVD), підручник «Музичне мистецтво» 6 кл. (Л.Масол, Л.Аристова).
                                            ХІД УРОКУ
1. Організаційний етап уроку.
Вхід учнів до класу (кабінету).
Музичне вітання.

2. Актуалізація музичних вражень, опорних знань учнів.
  З якими музичними враженнями та додатковим матеріалом ви прийшли на сьогоднішній урок?                 
  Яку роль відіграє хорова музика в житті сучасної людини?

3. Мотивація навчальної діяльності учнів.
Вокально-хорові та інструментальні твори композитори часто об’єднують у цикли. Пригадаймо інструментальний цикл Каміля Сен-Санса «Карнавал тварин». Музика цього твору сповнена гумору, у ній наслідуються голоси тварин. Найулюбленіша п'єса багатьох шанувальників творчості К. Сен- Санса — «Лебідь». У головній темі цього твору, яку виконує віолончель, змальовується граціозний рух лебедя на воді.
Російський композитор Модест Петрович Мусоргський створив неперевершений вокальний цикл «Дитяча», що складається із семи музичних мініатюр для виконання одним або двома вокалістами в супроводі фортепіано. Вірші до кожної із цих невеликих сценок написав сам композитор.

Звернімося до словничка
Мініатюра — невеликий музичний твір, найчастіше інструментальна п’єса.


4. Розповідь про вокальний цикл М.Мусоргського «Дитяча».
У першій п'єсі під назвою «З нянею» дитина вмовляє свою няню розповісти різні історії. Особливість цього твору полягає в тому, що композитор передає емоційне звернення хлопчика речитативом. При цьому наголошені склади у словах збігаються із мелодійним стрибком. Завдяки цим музичним засобам створюється враження живого мовлення дитини. Другий твір циклу — «У кутку» — розпочинається з «високої» емоційної ноти няні, яка гнівається на свого вихованця Михасика. Безупинні восьмі ноти — це своєрідний акомпанемент до вигукувань: «Ах ты, проказник! Клубок размотал, прутки растерял! Ахти! Все петли спустил! Чулок весь забрызгал чернилами!» 3 кутка чути жалісну відповідь хлопчика, втілену в мінорних інтонаціях зі спадаючим закінченням. Малюк пояснює  няні, що шкоду заподіяло кошеня, а не він. Мова Михася поступово розвивається — змінюється динаміка, прискорюється темп, невпевнені інтонації виправдань переростають у вигуки ображеної дитини. В останніх чотирьох тактах темп музики дещо сповільнюється — хлопчик «погрожує» няні, що він не любитиме її надалі, оскільки та його образила. Можливо, автор недарма використав такий музичний засіб, як уповільнення темпу. Таким чином ми розуміємо, що намір малюка несерйозний, — образа незабаром минеться й забудеться. До циклу ввійшли п’єси «Жук», «З лялькою», «На сон прийдешній», «Кіт Матрос», «На паличці». Інші, які композитор награвав своїм друзям, не збереглися в нотному вигляді. У кожній частині діти виявляють риси свого характеру в різних життєвих ситуаціях. Для цього автор гармонійно поєднує слова і музику. Завдяки такій взаємодії кожна з музично-поетичних п’єс створює враження цілісного й завершеного твору, що має право на життя поза межами циклу.

5. Слухання «У кутку», «З нянею» з вокального циклу «Дитяча» М.Мусоргського.

 - Яка із вокальних сценок вам сподобалася найбільше?
 - Якими музичними засобами композитор розкриває світ дитини?
 - Зверніть увагу на виразність вокальної мелодії, її зв’язок із текстом.
 - Яка роль інструментального супроводу у створенні музично-поетичних образів?

6. Продовження розучування пісні «Веселкова» О.Жилінського.

7. Підсумок уроку.
  Яка музика звучала на сьогоднішньому уроці?
  Якій темі вона присвячена?
Чим відрізняються один від одного твори, які прозвучали на уроці?

Немає коментарів:

Дописати коментар