неділю, 4 грудня 2016 р.

5 грудня - 115 років 

від дня народження 

Уолта Діснея

Результат пошуку зображень за запитом "уолт дісней"   Уолт Дісней (англ. Walt Disney, повне ім'я - Уолтер Елайас Дісней англ. Walter Elias Disney, 5 грудня 1901 - 15 грудня 1966) - американський художник-мультиплікатор, кінорежисер, актор, сценарист і продюсер, засновник компанії «Walt Disney Productions», яка до теперішнього часу перетворилася в медіаімперію «The Walt Disney Company». Є творцем першого в історії звукового мультфільму, першого музичного та першого повнометражного, володар 22-х премій "Оскар".
   Місто, в якому він народився, було велике, шумне і абсолютно не задовольняло батьків Уолта. Чикаго. Вони вирішили поселити дітей на фермі біля маленького містечка Марселін, штат Mіссурі. Уолту було тоді тільки 4 роки. У сім'ї не було грошей на олівці і папір, а Уолт хотів малювати. Він знайшов смолу, палицю і намалював будинок ... на стіні власного будинку. Це, можливо, був самий перший малюнок Уолта. Роки через три він почне продавати свої малюнки сусідам. А ще через 40 років вони будуть продавати ці малюнки на аукціонах.
   Проживати на фермі було так само дорого і невигідно, як у великому місті, і сімейство знову вирішило спробувати щастя, помінявши місце проживання. Цього разу було обрано місто Канзас-Сіті. Там 8-річний Уолт почав заробляти гроші, протягом шести років встаючи о 3:30 кожного ранку та розносячи газети. Уолт хотів робити малюнки подібно до тих, які бачив у коміксах, але в нього не було ні краплі вільного часу. Його деспот-батько, думаючи, що всі художники - нероби, жорстоко карав Уолта. Тим не менш Уолту вдалося вступити до чиказький Інститут Мистецтв, де він виявив, що його істинні таланти знаходяться радше в області осмислення і координування проектів, ніж у складанні документів.
   У 1918 році Уолт Дісней спробував вступити на військову службу, але в шістнадцять років на службу не брали. Тоді Уолт приєднався до Червоного Хреста і був відряджений за кордон, де провів рік за кермом санітарної машини.
  Після повернення в Канзас-Сіті в 1919 році, Уолт Дісней почав роботу в якості художнього директора комерційної студії. Там він і зустрів Уба Айверкса, молодого художника, що став його діловим партнером. Вони відкрили спільну студію і придбали стару камеру, з якої і робили двохвилинні рекламні фільми. Фільми були показані тільки в місцевих кінотеатрах і, в кінцевому рахунку, партнери перемістили свою студію в Лос-Анджелес, щоб бути хоч трішки ближче до кінопромисловості Голлівуду. Немов наркотиком стає для нього мультиплікація. Протягом сторіч художники пробували зображати рухомі фігури. В результаті розвитку техніки це стало можливим. Мультиплікація об'єднала музику, голоси і фарби. Дісней як ніхто розумів це.
  Виїхавши з міста з 40 $ в кишені, він зустрів свого брата Роя, у якого і грошей було трохи більше і в бажанні будь-що робити йому не можна було відмовити. Об'єднавши грошові ресурси і, зайнявши ще 500 $, брати відкрили магазин в гаражі власного дядька. А в січні 1926 року в Каліфорнії відкрилася перша студія Діснея. Два брата - Уолт і Рой наблизилися до своєї мрії, почавши створювати анімаційні фільми. Створення навіть невеликого епізоду вимагало таланту директора, актора, звукооператора, сценариста і музичного редактора. Уолт і Рой виявилися здатними на все це.
   У 1927 році братів обдурили, відсудивши у них право на екранізацію "Освальда - удачливого кролика". Це підштовхнуло Уолта почати роботу над новим персонажем - веселою, енергійною мишею, яку звуть Мортімер. Незабаром студія Уолта Діснея отримала контракт від уряду США на виробництво навчальних фільмів. Проекти були настільки прибутковими і цікавими, що студія повністю відмовилася від продовження роботи над фільмами про Мортімера.
   У 1928 році брати повернулися до ідеї про "енергійної миші". Напружена робота привела до появи короткометражного фільму "Пароплав Віллі". Капітаном судна була маленька миша. Так народився Міккі Маус, якого, на початку, озвучував сам Дісней.
   Перший великий успіх прийшов у 1929 році з фільмом "Дурні симфонії" і першою в світі повнометражною мультиплікацією "Білосніжка і сім гномів" (1937 рік). Між цими фільмами на світ з'явилися Плуто і Гуффи - інші популярні діснеївські герої, а також перший кольоровий фільм з Міккі Маусом - "Концерт". 
    У 1940 році вийшов "Піноккіо" і "Фантазія" - перша успішна спроба зрозуміти музику через візуальні образи. У 1941 році з'явився "Дамбо". 
    «Фантазія» (англ. «Fantasia») — музичний мультфільм і третій за рахунком класичний мультфільм компанії Уолта Діснея. Картину формують дев'ять незалежних номерів, музика для яких виконувалася Філадельфійським оркестром під керівництвом Леопольда Стоковського. Кожна з дев'яти частин фільму виконана у власній стилістиці й сюжетно самостійна, а сполучними ланками між ними виступають невеликі кіновставки за участю самого диригента Стоковського і його оркестру. «Фантазія» — це один з найсміливіших експериментів Волта Діснея. У мультфільмі вперше був використаний стереозвук (т. зв. «Fantasound»), стиль картини тяжіє до абстракціонізму та авангарду. Найвідоміший сегмент мультфільму — «Учень чарівника» (композитор — Поль Дюк). Іронічний образ Міккі Мауса з цієї частини мультфільму був багато разів використаний компанією Діснея в подальшому (зокрема, у багатьох Діснейлендах), а ковпак чарівника став логотипом студії Disney-MGM. Образ Чорнобога в номері «Ніч на Лисій горі» створив син українських емігрантів Білл (Володимир) Титла. У 1999 році був випущений мультфільм «Фантазія-2000» із застосуванням сучасних технологій, також включив в себе класичний сюжет «Учень чарівника».

Поль Дюк "Учень чарівника" з мультфільму "Фантазія" (1940 р.)

   
   Під час війни студія Діснея випускала фільми для американських солдатів. У той час це було просто необхідним для підняття військової доблесті і моралі.
   У 1948 році Уолт Дісней починає свою знамениту серію кольорових видових фільмів: "Жива пустеля", "Зникаюча прерія", "Африканський лев" і "Біла дика місцевість". Паралельно з цим він працює над дитячими фільмами: "Острів Скарбів", "Робін Гуд" і "Мері Поппінс". Пізніше, в 1955 році в Каліфорнії він відкрив перший Діснейленд - парк атракціонів. Потім Діснейленди відкриються у Флориді, Токіо та Парижі: Але це був тільки початок.
   У 1965 році Уолт Дісней звернув увагу на різні проблеми, пов'язані з поліпшенням якості міського життя в Америці. Він особисто склав проект "експериментальної спільноти завтрашнього дня". Дісней скупив 43 квадратних милі невикористаної землі, що вдвічі перевищує розмір Манхеттена. Тут він планував розмістити новий "Світ Діснея": розваги, курорти, готелі, мотелі, індустріальні комплекси, аеропорт майбутнього і його "експериментальне співтовариство завтрашнього дня". Після більше семи років планування і підготовки, включаючи 52 місяці фактичного будівництва, "Світ Діснея" відкрився, як і було намічено, 1 жовтня 1971 року.
   Каліфорнійський Інститут Мистецтв був заснований Діснеєм в 1961 році. Нове університетське містечко розкинулося на площі в 60 акрів в місті Валенсія, на північний схід від Лос-Анджелеса. Уолт Дісней задумував нову школу як "співтовариство мистецтв" - новий підхід до професійного навчання. На додаток до музики і живопису в інституті вивчається кінематографія, театр, скульптура і мода.
  15 грудня 1966 р. Дісней помер в Лос-Анджелесі від раку легень, викликаного тривалим курінням. Незважаючи на смерть Діснея, розпочата ним справа триває, і його кіностудія як і раніше знімає анімаційні та ігрові фільми для дітей різного віку. У 1968 Дісней був посмертно нагороджений найвищою нагородою США Золотою медаллю Конгресу. Поширена також версія про замороження мультиплікатора в кріогенній камері, на яке він пішов в надії на знаходження методу розморожування організму людини в далекому майбутньому.

Каміль Сен-Санс "Танець смерті" з мультфільму "Фантазія-2000" (1999 р.)


Немає коментарів:

Дописати коментар