пʼятницю, 16 грудня 2016 р.

"Щедрику" - 100 років

   Дорогі друзі! Близько чотирьох років маю захоплення - колекціоную відео, де звучить наш "Щедрик". На честь свят, що наближаються та сторіччя цього геніального твору розпочинаю нову тематичну рубрику, де хочу поділитись найцікавішим із своєї колекції. Заходьте, читайте, коментуйте. Веселих свят!!!
      
  Всесвітньо відома обробка «Щедрик» належить до тих, над якими Микола Леонтович працював майже усе життя. Перша її редакція була написана до 1901–1902 рр., друга редакція — в 1906—1908 рр., третя — 1914 р., четверта — 1916 р., і нарешті, п'ята — 1919 р. Микола Леонтович знайшов текст народної щедрівки і просто написав до нього музику. А сам текст пісні був складений ще за язичницьких часів. Бо у Щедрику співається про приліт ластівки. Язичницький Новий рік святкувався на весняне рівнодення, тоді ж виконувались і новорічні щедрівки. Тоді ж і ластівки прилітали з вирію. Уперше «Щедрика» виконав хор Київського університету 1916 року, коли композитор працював у Києві, де керував хоровими колективами. Виконання твору принесло великий успіх. Ім'я Леонтовича стало відомим у музичних колах і серед широкої публіки.
     В ніч на 23 січня 1921 р. композитор перебував у свого батька у селі Марківка Гайсинського повіту, де був убитий агентом ВЧК Афанасієм Грищенком, який напросився в хату переночувати, назвавшись чекістом, що проводить боротьбу з бандитизмом. Вранці невідомий пограбував будинок і застрелив Миколу Леонтовича. Текст рапорту, що розкриває ім'я вбивці композитора, оприлюднено лише у 1990-х роках. 5 жовтня того ж таки 1921 року «Щедрик» був уперше виконаний на концерті в Карнегі Холі в Нью-Йорку, після чого швидко набув популярності та став найвідомішою різдвяною піснею у світі під назвою "Carol of the Bells" ("Колядка дзвонів"). Американці про українське походження даного твору дізналися лише наприкінці 50-х років минулого століття.

Немає коментарів:

Дописати коментар